Wednesday, March 17, 2010

Saint Patricks Day!

Täna on päev, mil mis tahes maailma nurgas võib kohata roheliseks võõbatud näoga inimesi. Nad on lõbusad, lärmakad, armastavad muusikat ja õllevahtu. 17. märts on Iirimaa rahvuspüha — St.Patrick’s Day. Iirimaa kaitsepühakuks saanud preester Patricku mälestuspäev. Mehe mälestusepäeval tähistavad Iirimaa rahvuspüha üle maailma kõik need, kellele Iirimaa, muusika ja kultuur on aegade jooksul korda läinud ja armsaks saanud. Traditsioonilisi paraade korraldatakse pea igas Iiri linnas ja külas kuid paraadid on ka New Yorgis, Tokyos, Sydneys, Münchenis….



Püha Patricku sünnidaatum on täpsustamata (erinevail andmeil on ta sündinud 385-390 aasta paiku), kuid ta suri 17. märtsil 461. aastal. Lisaks ebatäpsele sünnidaatumile vaieldakse ka tema päritolu üle – ühed arvavad et ta on pärit Šotimaalt Kilpatrickist kuid mõnede andmete kohaselt on mees sündinud hoopis suure saare läänerannikul või koguni Prantsusmaa põhjakaldal. Legendi kohaselt sattus mees lapsena röövlite ohvriks ning ta viidi Iirimaale orjaks. Just orjus tegi temast vaga kristlase, kes usust jõudu saades lõpuks pagendusest põges ning ühes Prantsuse kloostris usinalt jumalasõna juurde õppis. Seejärel läks mees vabatahtlikult ja vaba mehena Iirimaale tagasi ning tõi rahvale usku ja lootust.
Pühamehe ristinimi on usutavasti kas Maewyn Succat või Magonus Sucatus, Patricku nime võttis mees enesele Prantsusmaal ühes kloostris jumalat teenides ja õpetatusi saades. Ehkki ta sündis preestri perre, ei olnud usk tema jaoks kaua aastaid üldse oluline. Ometigi sai temast pühak just tänu usule: 5. sajandi Iirimaa pööras end ristiusku tema tubli kihutustöö tulemusena. (Muide, sama Püha Patrick on ka Nigeeria kaitsepühak ning inseneride ja pagendatute kaitseingel). Druididest ja teistest paganatest hoolimata ajas Püha Patrick saarel oma liini enam kui 30 aastat. Iirimaale püstitati kirikuid, kerkisid kloostrid ja koolid.
Ta suri 76-aastasena ning tema haud asub Downpatricki linnas, P6hja-Iirimaal.
St. Patricku päeva sümboliks on saanud kolmeleheline ristikhein, mida preester Patrick kasutas Isa, Poja ja Püha Vaimu märgina: ühe varre otsas on kolm eraldi kasvanud (ja samas siiski seotud) elementi, südant ja suunda.

Rahvasuu räägib, et:
* Püha Patrick hävitas Iirmaalt kõik ussid ära.
* Patrick toonud enesega kaasa toona tundmatu ja mujalgi maailmas ainulaadse joogi — viski. NB! Alkoholi destilleerimisoskust toona veel ei tuntud.
* Endine Westpotis asuv mägi Eagle Mountain nimetati ymber Croagh Patrickuks, sest Patrick pidas sel mäel paastudes ja jumalat paludes vastu 40 päeva ja 40 ööd. Saaga järgi saanud Patrickule lõpuks ilmutuse jumalalt: iirlased ei pea kunagi kogema viimset kohtupäeva, sest seitse aastat enne seda vajub Iirimaa vee alla.
* Püha Patrick ehitas ühe katedraali oma kätega — aasta oli 445 ja Armaghi linnas Põhja-Iirimaal üks selline St.Patricku nimeline tõesti ka on. Katedraali on hävitatud 17 korda.

No comments:

Post a Comment